sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kesä on täälläkin

Vaikka nyt ei kyllä tunnu siltä. Ulkona on vain 8 astetta lämmintä ja sisälläkin tuntuu hiukan kalsealta. Päivä oli sateinen, mutta välillä aurinko pilkahteli niin, että pääsin myös puutarhassa hommiin.
Kesä on tosiaan tullut, sillä viime viikonloppu oli lämmin ja mummolan ja parhaillaan kunnostettavan tulevan kesäkodin pihapiiriin olivat saapuneet pääskyset.

Kesän tuntua on viileästä ilmasta huolimatta myös kotipuutarhassa, sillä jos voisin näyttää teille kuvia, niistä välittyisi pakahduttavaa odotusta. Aika moni kasvi paisuttelee nuppujaan lupaavasti. Antakaa meille vähän lämpöä, niin johan täällä näkyy valkoista, oranssia, violettia ja fuksianpunaista nyt ainakin. Ei siis mitään tyyliteltyä lähisävyjen harmoniaa vaan ilotulitusta juuri niistä kasveista joista sattuu pitämään. (Ja mitä edelliset asukkaat ovat sattuneet istuttamaan.)

Viljelylaatikoiden kanssa on mukava touhuta. Ne ovat helppoja suunnittelun ja toteutuksen kannalta. Sen kun kylvää ja istuttaa ja suo samalla edes jonkun ajatuksen kumppanuuskasveille. Lisäksi yleensä ainakin joku sato niissä onnistuu. Muuten puutarhatyöt tuntuvat kiertävän kehää. Pää on täynnä suuria suunnitelmia, mutta toteutuksen sijaan löydänkin itseni ähertämästä yksityiskohtien kanssa. Vaikka olemme asuneet tässä jo pian kaksi vuotta, on minulla vieläkin jokin kynnys alkaa muuttamaan (ja siten kritisoimaan) edellisten asukkaiden valintoja. Siltikään kyse ei kuitenkaan ole siitä, ettei kritisoitavaa mielestäni olisi. No, ehkä tänä kesänä saan kuin saankin jonkin projektin aikaiseksi ja samalla puutarhaa enemmän oman näköiseksi.

Tulevan kesäkodin pihan kanssa on ehkä tulevaisuudessa erilainen tunne. Siellä ei ole vastaavaa painolastia olemassa. Toki piha ja puutarha on siellä ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta hoitamattomana ja osin metsittyneenä alueena. Vanhoista kasveista siellä on ollut edelleen kasvussa siellä täällä sinistä jaloritarinkannusta, juhannusruusua, muutamia vanhoja tuomia, elämänlankaa eli karhunköynnöstä sekä muutama mustaherukka-, punaherukka- ja karviaispensas. Viime viikonloppuna löysin sieltä myös muutaman lehtituppaan, jotka mielsin enemmän puutarha- kuin luonnonkasveiksi. Äskettäin selailin nettiä ja uskon niiden olevan (lehto)sinilatvaa. Emme ole ainoat, jotka tulevat taloa käyttämään, mutta uskoisin saavani melko vapaat kädet pihan suhteen. Visioita onkin paljon, sillä tarjoaahan ainakin 120 vuotta paikallaan seissyt talo pihoineen aivan erilaiset puitteet kuin alle kymmenen vuotta vanha kotipihamme.

4 kommenttia:

  1. Hei Puutarhaystäväni. Kotimeteorogin piirustuksen mukaan tiedossa on aurinkoista ja hivenen tuulista leijailuilmaa. Toivon myös sadetta, jotta vesilasku olisi hivenen pienempi. Lasten kylpyvedet kyllä menevät meillä hyötykäyttöön puutarhaan kun ei ole paljon saippuaa mukana. Suosittelen lämpimästi oman näkemyksen mukaisia toimenpiteitä sillä ainakin itselleni vaikutti suuresti jo tuo havujen siirto. Suurin mures on vielä tuo epäsisäänkäynti, joka aina kotiin tullessa harmittaa. Sisääntulopiha nimenomaan ei saa olla epämiellyttävä ja jonkun muun näköinen. Olisiko se meillä tämän kesän haaste? Ota lapio vaan käteen ja kaiva tarpeen mukaan oikeanlaiset penkit ja pensaat paikalleen. Rohkeutta ystäväiseni...

    Puutarhaystävä

    VastaaPoista
  2. Naapurimme hiippailee päivittäin puutarhassa metsästämässä voikukkia kädessään suihkupullo jotain "luontoystävällistä" myrkkyä. Meillä nousi hirveä haloo kun hoitopaikan voikukat oli ajeltu yli ja kotona nuorimmainen antoi ukaasin isälle, että kukkia ei saa leikata ruohonleikkurilla. Niinpä meillä ei vielä pitkään aikaan metsästetä suihkupullon kanssa voikukkia koska ne kuuluvat pihaamme. Olen myös antanut kasvaa pientareen luonnonmukaisesti ja mielestäni se on tosi hieno luonnonkukkineen ja heinineen. Voisi ehkä vähän ripotella lisää luonnonkukkien siemeniä. Ajattelin päästää pidemmäksi vielä pihlajanalustan niin ei tarvitse runkoa myöten ajella. Mahtaakohan naapurimme kohta pyörtyä :)

    Puutarhaystävä

    VastaaPoista
  3. ps. mökiltä voisi saada suopayrttiä. Onko sitä teillä siellä "vanhassa" pihassa ?

    VastaaPoista
  4. Hei taas. Kyläpaikkoihin, joissa on vähänkään puutarhaa ja siitä pitäviä ihmisiä on kiva viedä kesällä tuliaisiksi vaikka taimi. Lähdin sitten hakemaan yhtä multasormesta -arvaa mikä seuraavista oli se tuliainen?

    Ostoslista oli seuraava: köynnössäleikkö, 3 Temptation parvekemansikkaa, kaksi alppikärhöä, yksi The President loistokärhö, yksi Hagley Hybrid loistokärhö, kiinanpioni Dr Aleksander Fleming.

    No, huomiseen ehtii vielä miettiä :) Osta tuliaisia aina varmuuden vuoksi enemmän niin voi sitten laittaa loput omaan tarhaan.

    En ole edes vielä päättänyt missä KÖRHÖLÄ sijaitsee, PIONILA ja pionit ovat myös hivenen hakusessa. Yksi perintöpioni mummulan penkistä sentään löytyy jo omasta kotipihasta.

    t. Puutarhaystävä

    VastaaPoista